Osamaksut kulutusluottoja kalliimpia

Monet huonekalu-, elektroniikka- ja verkkokaupat mainostavat monesti ”korottomia osamaksujaan”, jotka eivät todellisuudessa olekaan korottomia. Korotonta maksuaikaa voi kyllä saada muutaman kuukauden ajan, mutta se aika, jolta korkoa tulee, kerryttääkin sitä sitten mojovan summan. Osamaksuissa on myös monesti ns. piilokuluja, kuten kuukausittaisia tilinhoitomaksuja ja muita laskutuskuluja, joita ei koron yhteydessä ole ilmoitettu kovinkaan selkeästi.

Luotollisten maksukorttien ehdot voivat muuttua myös laina-aikana. Kannattaa ottaa selvää, kuinka helppo kortti onkaan todellisuudessa sanoa irti sen jälkeen, kun sillä käytetyt varat on maksettu korkoineen takaisin. Pahimmissa tapauksissa ehdot voivat muuttua jopa niin, että korteista tulee vuosi- tai kuukausimaksullisia. Sopimusten yksipuolisuus voi tehdä luottokorteista eroon pääsemisestä yllättävänkin vaikeaa, joten niiden ehdot kannattaa selvittää tarkoin jo ennen niiden ottamista.

Itse suosittelisinkin ottamaan suurempiin ostoksiin kulutusluoton. Nykyään on varsin helppoa saada kulutusluotto netistä ilman vakuuksia, ja niiden korot ovat huomattavasti pienempiä kuin kauppojen kanssa sopimuksen tehneiden luottokorttiyhtiöiden osamaksuissa. Kulutusluottojakin saa nykyään aivan yhtä löysin ehdoin kuin luottokortteja, eikä kaikissa kulutusluottopalveluissa vaadita edes säännöllisiä tuloja.

Parhaillaan nykyään onnistuu jopa saada vakuudellinen kulutusluotto ilman luottotietoja, eli vanhat maksuhäiriömerkinnätkään ei välttämättä ole esteenä kulutusluoton saamiselle. Maksuhäiriömerkintöihin johtaneet laskut tulee kuitenkin olla jo maksettu pois. Vakuudettomia kulutusluottoja ei kuitenkaan yleensä ole tarjolla luottotietonsa menettäneille henkilöille.