Talousvaliokunta hyväksyi hiljattain esityksen pikavipeille asetteilla olevasta korkokatosta, jonka mukaan pikavippien korko saisi olla 50 prosenttia nimelliskoron lisäksi. Kuulostaa paljolta, mutta on todellisuudessa niin vähän, että pikavippitoiminta tulee hyvin luultavasti loppumaan kokonaan, ainakin alle 1000 euron suuruisten lainasummien kohdalta. Mitä vaihtoehtoja kuluttajille siis jää, kun lainaa netistä ei saakaan enää muutamissa minuuteissa? Vai saako sittenkin?
Lainaa 2000 euroa ja tätä suurempia summia tulee luultavasti jatkossakin saamaan myös pikalainapalveluista, joten suurempia lainoja on mahdollista hakea myös jatkossa hyvin nopeasti. Netissä toimii myös useita kulutusluottoihin keskittyneitä rahoituslaitoksia, jotka maksavat suuriakin lainasummia vain muutamien kymmenien minuuttien viiveellä. Esimerkiksi OPR-Vakuus Oy:n luotsaama Ostosraha.fi tarjoaa 100-2500 euron suuruisia kulutusluottoja, ja lupaa lainanhakuprosessin hoituvan vain 15 minuutissa.
Pienempiä luottoja voi toki hakea esimerkiksi pankkien luotollisten tilien kautta. Monet eivät kuitenkaan halua luottokorttia, sillä luottokorttia käyttäessä kynnys ylivelkaantumiseen on vielä huomattavasti pienempiä kuin pikavippejä otettaessa, sillä luottokortti kulkee aina mukana lompakossa esimerkiksi kaupoissa käydessä, ja tällöin kiusaus tehdä ns. heräteostoksia käy usein liian suureksi. Luottokortit ovat usein myös huomattavasti kalliimpia, mitä annetaan ymmärtää.
Kulutusluottojen ja luottokorttien lisäksi vaihtoehtona on myös lainamarkkinoiden uusin tulokas – vertaislainat. Vertaislainapalvelut ovat palveluita, joiden kautta kuluttajat voivat lainata toisiltaan rahaa anonyymisti. Vertaislainapalveluissa on siis lainanhakijoita, ja sijoittajia jotka hakevat tuottoa sijoituksilleen lainojen korkojen muodossa. Vertaislainapalvelu hoitaa kaikki järjestelyt, ja ottaa tietysti oman osuutensa lainan koroista saatavasta tuotosta.
Toki myös pankit tarjoavat kulutusluottoja ilman vakuuksia tai takaajia, ja erisuuruisia lainasummia löytyy laidasta laitaan. Pankeissa ongelmana on kuitenkin, että luotonantokriteerit ovat usein varsin tiukat, ja lainanhakuprosessi on byrokratiaa täynnä. Pankit esimerkiksi utelevat joskus hyvinkin tarkkaan, mihin tarkoitukseen lainaa haetaan. Netissä toimivat rahoituslaitokset, ja etenkään pikavippipalvelut, eivät näin tee.
Käytännössä kuitenkin pikavippien kaltaisia, muutaman sadan euron lyhytaikaisia lainoja on mahdollisen pikavippitoiminnan loppumisen jälkeen käytännössä mahdotonta saada, ellei omista luottokorttia. Pankit eivät tarjoa alle 1000 euron suuruisia luottoja, sillä pankkien tarjoamien luottojen pelkät avausmaksut nousevat yleensä jo muutamiin satoihin euroihin, joten parin sadan euron laina tuplaantuisi jo pelkästään lainan avausmaksusta.
Useista kuluttajille suunnatuista kyselyistä on selvinnyt, että kuluttajat itse ovat pikavipeille asetettavaa korkokattoa vastaan, mikäli se lopettaa pikavippitoiminnan kokonaan. Kuluttajat ovat kertoneet tarvitsevansa useimmiten juurikin vain parin sadan euron suuruisia lainoja lyhyeksi aikaa, ja kokeneet lainan saamisen olevan erittäin vaikeaa muutoin kuin pikavippipalveluiden avulla.